Totstandkoming Nannenberghuis

Op zaterdag 4 juli 1959 werd het Nannenberghuis feestelijk geopend door oud minister president Dr. Drees.

In enkele maanden heeft de arbeidersbeweging in Dodewaard op eigen kracht het Nannenberghuis gebouwd. De reden om het Nannenberghuis te bouwen is voortgekomen om de socialistische beweging een eigen onderkomen te geven. Tijdens de oorlog is het oude verenigingsbouw geheel verwoest en het was in die tijd namelijk erg moeilijk voor de socialisten om een zaal elders gehuurd te krijgen voor haar bijeenkomsten.

Tijdens de bouw van het huis overleed Eise, Sipko Buscher Nannenberg, de oude schoolmeester uit Opheusden. Hij heeft in de tijd van armoede en ellende aan het hoofd van de socialistische beweging gestaan en de Betuwse arbeiders aangevoerd in de strijd. Zo heeft hij d.m.v. cursussen over verschillende onderwerpen mensen de ogen geopend voor een andere, betere maatschappij. Dhr. Nannenberg werd ook wel de pionier voor een betere wereld genoemd! Als dankbaarheid voor zijn bijdrage en inspiratie werd destijds unaniem besloten het huis, het Nannenberghuis te noemen.

Vanaf de totstandkoming wordt het Nannenberghuis geëxploiteerd door het bestuur van Stichting 'Ons Huis'. De stichting omvat alle lagen van de bevolking en heeft tot doel het bevorderen van het educatieve,  culturele en sociale leven.